Applebilen väntas bli multiinnovation

apple-car-concept-1

Företaget är redan högst värderat, mest lönsamt och möjligen mest innovativt i världen. Nu går ryktena heta om Apples intåg i en helt ny industri – biltillverkning. Bland annat rekryterar man från den haussade elbilstillverkaren Tesla och från bilmässorna rapporteras att de traditionella konkurrenterna är ”livrädda”.

De kan de ha goda skäl till. Apple har visat prov på enastående innovationsförmåga i flera dimensioner samtidigt. Det är sällan bara själva produkten som är ny, utan även affärsmodellen, affärslogiken, idén om användarnas beteenden och sätten att äga och betala.

Företagets senast lanserade exempel på en liknande multiinnovation är Apple Pay, tjänsten som ska få mobilen att konkurrera ut kreditkortet.

Alla förutsätter nu att Apple kommer att tänka radikalt annorlunda även som bilbyggare på ett sätt som dagens bilindustri inte förmår. Så här låter gissningarna:

  • Självklart blir det eldrift. Fossila bränslen känns helt enkelt… fossila.
  • Bilarna förväntas bli självkörande. Här tar Apple upp kampen med Google snarare än med den gamla industrin. Slaget om framtiden handlar om mjukvara.
  • Apple väntas skapa ett helt ekosystem som innefattar tekniken för självstyrning, ny avancerad navigation, nya former av bilägande och en ny infrastruktur för uppladdning.

Helt säkert får Applebilarna dessutom en design i en klass för sig (bilden här ovan är en av gissningarna i omlopp). Men det lär i så fall bli den minsta nyheten i sammanhanget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *