Öva din kreativitet som Benjamin Franklin

Tror du att kreativitet är en lycklig slump eller en talang förbehållen vissa genier? Gör dig av med den bilden. Kreativitet är en färdighet som går att lära sig – med övning. Det gäller oavsett om du själv vill bli mer kreativ inom ett speciellt område (musik, programmering, affärsjuridik) eller om du leder ett team som ska ta fram idéer eller lösa ett problem.

Enligt Gerard Puccio, kreativitetsforskare vid Buffalo State University, ska du eller ditt team syssla med så kallad medveten övning (deliberate practice) för att få mest ut av den investerade tiden.

Ett exempel är Benjamin Franklin – uppfinnare, vetenskapsman, affärsman och grundare av den amerikanska konstitutionen. För att träna upp sitt författarskap studerade han sina favoritartiklar i tidskriften The Spectator. Han lade en artikel på minnet och skrev den sedan igen fast med sina egna ord. Därefter gick han tillbaka till originalet för att se hur han kunde förbättra sin egen text.

Franklin gick även steget längre. För vissa artiklar hittade han på långa rim, som han sedan försökte återställa till vanlig text igen.

Slöseri med tid? Knappast. Benjamin Franklin räknas som en av de mest inflytelserika människorna i världshistorien.

Här nedan får du tips på vad du kan göra för att göra din övning mer medveten.

  • Repetition. Men inte av saker du redan kan. Tricket är att ständigt gå ett steg längre och prova något nytt som du inte behärskar fullt ut.
  • Skaffa en mentor. Någon som kan ditt område väl och som kan dela med sig av strategier och best practices.
  • Sök feedback. Du behöver mycket feedback och den ska helst komma så tidigt som möjligt. Detta för att du vill dra upp dåliga vanor med rötterna när de fortfarande är unga.

 

Läs mer om medveten övning:

Colvin, G. (2010). Talent is overrated. Portfolio Trade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *