OM OSS

Välkommen till Tusen tips om innovation, webbplatsen och mobilappen om innovationsledarskap.

Innovationsledarskap är inget expertområde för några få utvalda. Vi vänder oss dig som har något slags chefs- eller ledarroll i ett företag eller en organisation där du förväntas se till att det sker någon form av verksamhetsutveckling.

Innovation har blivit ett modeord och påstås vara nödvändigt för att överleva framtidens alla fallgropar och tvära kast.

I någon mån stämmer det. Och det får många att känna oro och stress över var man ska börja. Hur skapar man innovation? Vem ska göra det? När ska vi hinna med? Och vad är egentligen innovation?

För att besvara detta har vi valt främst ett organisationspsykologiskt perspektiv. Det går att satsa många miljoner eller rent av miljarder på forskning, utveckling, datorer och dyra maskiner, men om samspelet människorna emellan inte fungerar så presterar organisationen ändå inte i närheten av sin fulla potential.

Psykologin har också en särskilt attraktiv egenskap – den är gratis. Det tar knappast mer tid att leda människor på ett medvetet och insiktsfullt sätt än att styra dem så att de tappar motivation, mod eller arbetslust.

Vi som ligger bakom den här hemsidan tycker själva att mänskliga relationer är det mest fascinerande ämne som finns att forska och fördjupa sig i.

Vilka är då vi?

Leif Denti, forskare i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet. Managementkonsult vid Prospero Technology Management. Leif disputerade 2013 med avhandlingen ”Leadership and innovation in research and development teams”, som beskriver hur ledarskapet påverkar medarbetares förmåga att vara innovativa.

Martin Kreuger, journalist och ledarskapskonsult med bakgrund som chefredaktör för tidningen Chef. Martin är i dag bland annat frilansskribent och kursledare på Mgruppens chefsutbildningar.

Tillsammans kommer vi att ta utgångspunkt i erkänd vetenskaplig forskning om innovation, kreativitet och ledarskap och beskriva de akademiska insikterna på ett förhoppningsvis både lättillgängligt, handfast och vederhäftigt sätt.

Tusen tips är finansierat genom ett forskningsprojekt hos den statliga innovationsmyndigheten Vinnova, med syftet att föra ut forskarsamhällets kunskaper om innovationsledarskap brett i svenska organisationers vardag.

Mobilappen, som finns att ladda hem gratis för både Android och iPhone, påminner dig i din telefon med ett kort dagligt tips om något du kan göra för att gynna innovation och kreativitet bland dina medarbetare. Tipsen länkar dig också vidare hit till hemsidan, där du får en fördjupning av resonemangen i något längre artiklar plus möjlighet att själv söka dig vidare till den akademiska litteraturen.

Välkommen att både söka akademisk kunskap här och även bidra med din egen genom dialog och kommentarer.

3 kommentarer på “OM OSS

 1. Appen för Android verkar inte finnas för nedladdning längre. Kommer den tillbaka?

 2. Hej,

  Spännande med innovationer….

  Själv har jag funderat en längre tid hur man skall få de tekniska verktygen (PLM/CAD) att bli mera innovativa. Jag hade själv en 14-årig karriär i Sverige, USA, Frankrike och Sverige inom CAD och vill nu göra ett ”Quantum Leap”…

  Jag drivet ett projekt för att ta fram ”framtidens CAD” där ”information och kunskap är drivkrafter i produktutvecklingen”. Tillsammans med en exjobbare på KTH skall vi intervjua svenska industriföretag för att höra hur de idag hanterar tidiga skeden av produktutvecklingen (”idéstadiet”) och vad de tror om mina idéer till framtida verktyg (som jag har en plan för hur det skall tas fram)

  ”Everything is possible and nothing impossible” – utan den idén som drivkraft hade jag haft svårt tro att de går att förändra… vilket jag kommer att göra….

  Hör av er – vor trevligt ”nätverka” och dela med sig av mina idéer på hur framtida ”innovationsverktyg” skall fungera…

  Hälsningar,
  Bengt Söderström
  WISEinnovation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *