Idékläckning på nätet ingen god idé

Den klassiska förslagslådan har fått sin digitala efterföljare. Interna diskussionsforum på nätet ger – åtminstone i teorin – fantastiska möjligheter att skapa delaktighet och innovationskraft i ett företag. Men det är inte så enkelt att få ett forum att fungera. Att bara öppna tjänsten och skicka en förhoppningsfull inbjudan räcker inte långt.

Forskarna Julian Birkinshaw, professor vid London Business School, samt Cyril Bouquet och Jean-Louis Barsoux vid IMD i Lausanne har undersökt hur väl företagen lyckas göra sina diskussionsforum till kreativa kläckningsplatser. De fann två problem:

1. Diskussionen tar inte fart. I början går folk in och tittar av nyfikenhet, men sedan behöver de goda skäl för att komma tillbaka. Detta kräver mycket och uthållig kommunikation som bygger upp en tro på att det faktiskt kommer att hända intressanta saker om man börjar engagera sig och skriva.

2. Sidan får fel sorts inlägg.  Forumet fylls av kommentarer och idéer som hamnar utanför ämnet, är ogenomtänkta eller irrelevanta.

Lösningen, menar forskarna, är att förstå vilken typ av interaktion som fungerar på ett online-forum. Bäst är dina chanser att få feedback på specifika frågor och ett brett spektrum av åsikter och reaktioner på redan befintliga idéer. Om målet däremot är att locka fram kreativa och nyskapande idéer och samtal där människor bygger vidare på varandras tankar så ger fysiska möten och workshops betydligt bättre resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *